Muziekles in Wemeldinge

Naast het geven van optredens geeft Wim zijn passie voor muziek graag door aan anderen.
Zo geeft hij les aan kinderen, tieners, volwassenen en ouderen.

De volgende muzieklessen worden aangeboden:

  • Gitaarles
  • Keyboardles
  • Zangles
  • Ukelele les
  • Combi zang + instrument
  • Muziektheorie [ individueel of groepsmodule ]
  • Algemene Muzikale Vorming (AMV) [ groepsles


Een muziekles kan zowel individueel als in duo- of triovorm worden aangeboden.

“Elk kind verdient een podium, muziekles voor elk kind!”

Helaas groeien er in Nederland gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen. Zij kunnen niet op muziekles en vallen vaak bij leeftijdsgenoten buiten de groep.
Wim Steenbakker werkt samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zeeland zodat ook deze kinderen zonder zorgen muzieklessen kunnen volgen! Klik hier voor meer informatie.


Wil jij of jouw zoon/dochter graag op muziekles komen? Vraag dan via het contactformulier een proefles aan.


Gitaarles

De gitaar is één van de populairste snaarinstrumenten. Je kunt de gitaar namelijk voor heel veel verschillende muziekstijlen gebruiken. Pop, klassiek, jazz, country, blues, of reggae, met de gitaar kan je alle kanten op.

Je start met de basistechnieken. Je verkent het notenschrift, leert akkoorden spelen en leert een notatiewijze voor (bas)gitaar en ukelele: de tablatuur. Om aan de slag te gaan met het notenschrift wordt er gebruik gemaakt van de gitaarboeken Ik speel gitaar of Gitaar starter. Het spelen van akkoorden en tablatuur wordt zoveel mogelijk verwerkt in bekende en actuele (pop)liedjes. Ook je eigen muzikale wensen gebruiken we tijdens de les. Kom vooral met leuke nummers die we samen kunnen spelen!

Na deze brede oriëntatie kan je kiezen om verder te gaan met:

Gitaar (klassiek)
Wanneer je aan de slag gaat met klassieke gitaar zullen de gitaarstukken van de bekende gitaarcomponisten worden gespeeld. Er wordt gebruik gemaakt van een vijfdelige klassieke gitaarmethode waarin je nummers gaat spelen die gecomponeerd zijn tussen 1500 en 1900 met een moeilijkheidsgraad van beginner tot conservatoriumniveau.

Floris en Sylke (broer en zus) spelen samen klassiek gitaar
Thomas speelt de Prelude van Diabelli op klassiek gitaar

Gitaar (licht)
Wil je graag aan de slag met gitaarspelen maar kies je niet voor klassiek gitaar? Dan gaan we aan de slag met akkoorden en slagpatronen, werken we aan popnummers (bijvoorbeeld in combinatie met zang), of de nummers die jij zelf meebrengt en gaan we veelvuldig aan de slag met tabs en improvisaties. Het is ook mogelijk om te kiezen voor liedbegeleiding als je graag jezelf of anderen wilt leren begeleiden op gitaar.

Silvano soleert op het nummer The Man Who Sold the World

Gitaar (klassiek + licht)
Als je echt niet kunt kiezen kan je ook nog steeds aan de slag met een combinatie van de twee. Het betekent dat we per les aan de slag gaan met een stuk uit de lichte muziek en een stuk uit de klassieke muziek.

Keyboardles

Het keyboard is hét toetsinstrument dat je vrij gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen! Het heeft ook enorm veel mogelijkheden: het keyboard heeft vele soorten klanken, zoals de piano, orgel, koren, gitaren, drums, strijkinstrumenten zoals de viool, blaasinstrumenten als trompet, maar ook soundeffecten. Daarnaast heeft het keyboard ook verschillende ritmes en complete begeleidingsprogramma’s. Daarom kan je het keyboard niet alleen gebruiken om solostukken op te spelen maar is het ook uitermate geschikt om te gebruiken om jezelf te begeleiden.

Je start met de basistechnieken. Je verkent het notenschrift, leert akkoorden spelen met de linkerhand en je leert hoe je de drumfunctie van het keyboard gebruikt. Daarnaast verkennen we ook verschillende andere klanken en begeleidingsprogramma’s. Tijdens de lessen wordt er gebruik gemaakt van de vierdelige methode Keyboard World. Wil je jezelf ook kunnen begeleiden tijdens het zingen? Dan kunnen we het boek afwisselen met de begeleidingstechniek waarbij je akkoorden speelt met de rechterhand. Ook je eigen muzikale wensen gebruiken we tijdens de les. Kom vooral met leuke nummers die we samen kunnen spelen!

Merk je dat je de klassieke stukken leuker vindt? Dan kunnen we aan de slag met een beginnende pianomethode.

Luuk speelt via Teams/Skype tijdens de lockdown (links) – Ernst en zijn vader Ron spelen als duo keyboard (rechts)

Zangles

Iedereen kan (leren) zingen! Iedereen wordt immers geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen. Het fijne aan zingen is dat het ook op elk moment en op elke plaats kan. Zingen is ontspannend, gezond en het maakt je blij!

Je start met de basistechnieken. Je leert verschillende warming-ups, en gaat aan de slag met de vijf muzikale competenties: 1) intonatie, 2) ritme & groove, 3) klank en kleuring, 4) interpretatie en expressie en 5) presentatie. Juist jouw eigen inbreng is belangrijk tijdens de lessen. We verkennen verschillende genres en nemen jouw meegebrachte nummers als basis voor de lessen. Mocht je meer verdieping willen dan gebruiken we Universal Voice Guide voor achtergrondinformatie en oefeningen. Daarnaast is er een mogelijkheid om aan de slag te gaan met een systeem om van blad te leren zingen en kunnen we je muzikale comfortzone uitbreiden door middel van improvisatie.

Ukelele les

De ukelele is waarschijnlijk het populairste instrument op dit moment en is vooral bij kinderen erg gewild. Door het compacte formaat is het ook enorm geschikt om overal mee naartoe te nemen. Ook kan je met een ukelele elke muziekstijl spelen en is het een prima begeleidingsinstrument.

Je start met de basistechnieken. Je verkent het notenschrift, leert akkoorden spelen en leert een notatiewijze voor (bas)gitaar en ukelele: de tablatuur. Om aan de slag te gaan met het notenschrift, akkoorden en tablatuur wordt er gebruik gemaakt van de ukeleleboeken Methode voor ukelele. Het spelen van akkoorden en tablatuur wordt zoveel mogelijk verwerkt in bekende en actuele (pop)liedjes. Ook je eigen muzikale wensen gebruiken we tijdens de les. Kom vooral met leuke nummers die we samen kunnen spelen.

Joris speelt de akkoorden van Mon dernier mot op zijn ukelele

Combi instrument + zang

Wil je zowel zangles als les in het jezelf begeleiden? Dan is de combi zang + instrument wat voor jou.

Deze lessen staan helemaal in het teken van de nummers die jij meeneemt. Tijdens de lessen ligt de focus de ene les wat meer op zang en de andere les wat meer op het instrument.   

Lara combineert zang en gitaar tijdens de kerstmuziekavond 2022

Muziektheorie [ individueel of groepsmodule ]

Als je meer van muziek wilt begrijpen, dan is het verdiepen in muziektheorie een goede stap. Muziektheorie zal je muzikale gehoor en algemene muziekkennis op het gebied van toonladders, akkoorden en verschillende ritmes helpen verbeteren.

De lessen staan voornamelijk in het teken van het verkennen van het notenschrift, maat en maatsoorten, intervallen, toonsoorten, (kerk)toonladders, (septiem)akkoorden en gehoortraining. De theorie wordt zoveel mogelijk direct toegepast in de praktijk. Het is ook altijd mogelijk om eigen muziek mee te nemen die we tijdens de les analyseren. Om aan de slag te gaan met muziektheorie wordt er gebruik gemaakt van het boek Eenvoudige Algemene Muziekleer.

Algemene Muzikale Vorming (AMV) [ groepsles ]

Speciaal voor de jonge en enthousiaste muzikantjes die zitten in groep 3, 4 en 5 van de basisschool zijn er de lessen Algemene Muzikale Vorming of afgekort AMV.

Tijdens de AMV lessen ligt de focus op het zo breed mogelijk in contact komen met muziek. Op een speelse wijze staan deze lessen in het teken van zingen, spelen (op instrumenten), luisteren (naar muziek), componeren/improviseren, bewegen (op muziek) en het lezen (van muziek). Zo veel mogelijk worden de lessen gekoppeld aan thema’s en de actualiteit, het seizoen en de belevingswereld van de leerlingen. Het samen muziek maken vormt hierbij het uitgangspunt.
Na een succesvolle afsluiting van AMV kan een leerling de eigen muzikale carrière voortzetten.

De AMV-lessen van cursusjaar 2023-2024 starten eind september en worden in groepsverband gegeven op woensdagmiddagen. Anders dan de instrumentale lessen duurt de AMV-les 45 minuten. Tijdens de schoolvakanties zullen er geen AMV-lessen plaatsvinden. De AMV-lessen vinden in Wemeldinge plaats.

AMV’ers tijdens de kerstmuziekavond in 2019 (links) en 2022 (rechts)

Jaarlijkse Zomer/Kerstmuziekavond!

Het hoogtepunt van het cursusjaar vormt de jaarlijkse muziekavond. In 2022 vonden er twee muziekavonden plaats: een zomermuziekavond als uitgestelde avond in verband met Covid-19 en in december 2022 kon de kersttraditie weer worden voortgezet.

Klik hier voor meer informatie over deze jaarlijkse muziekavonden.