Wim Steenbakker werd op 29 maart 1994 geboren te Sichuan (China). Drie en een halve maand later kwam hij in Wemeldinge te wonen. Al snel bleek zijn liefde voor de muziek. Op achtjarige leeftijd volgde hij de vooropleiding “Algemene Muzikale Vorming” aan de Zeeuwse Muziekschool die hij afsloot met de door zijn docent gemaakte opmerking  “Echte Zanger”. Vanaf zijn tiende jaar volgde hij gitaarlessen aan de Zeeuwse Muziekschool te Goes van Aaike Jordans.  Op 28 juni 2013 behaalde hij daar zijn eindexamen klassiek gitaar (examen D) “met lof”.

Naast het klassiek gitaar spelen ontdekte hij al vrij snel dat hij zichzelf kon begeleiden bij het zingen met zijn gitaar. Dit bleek al snel een groot succes waardoor niet alleen zijn klassiek gitaarspel opviel maar ook de combinatie zang en gitaar. Tijdens een optreden op de muziekavond van zijn middelbare school werd hij ontdekt door René de Dreu die hem diezelfde avond uitnodigde om het muziekfestival “Pastorale au Parvis” in Nisse te openen. Dit bleek een groot succes! Daarna had Wim nog meer de smaak te pakken om op te treden.

In 2013 startte Wim zijn conservatoriumstudie in Rotterdam (Codarts). Hij kreeg klassiek gitaarles van Erik Ball. Op donderdagavond 23 februari 2017 rondde Wim zijn klassiek gitaar op het conservatorium af met een 8 voor zijn examenconcert!

Op 5 oktober 2017 werd Wim genomineerd voor de OnderwijsTopTalentenPrijs in de categorie “best aankomend docent Voortgezet Onderwijs” door onder andere zijn onderzoek naar autismevriendelijk muziekonderwijs in het Voortgezet Onderwijs.

Hij stond in de finale van de Sweet Sorrow Award en won op 18 maart 2018 de Liesbeth List-prijs op het 34e Concours de la Chanson van de Alliance Française in het Diligentia theater te Den Haag. Daar bracht hij twee liedjes ten gehore: het eigentijdse Savoir dire Merci, origineel van Lilian Renaud, en het meer klassieke Franse chanson La maladie d’amour van Michel Sardou. De jury noemde zijn optreden ontroerend en prees hem omdat hij het publiek wist te boeien met zijn warme stem en het mooie verhaal.

In 2020 werd Wim als één van de drie toegelaten tot de Master of Music – Vocal Leadership op Codarts in samenwerking met de Royal Academy of Music Aarhus/Aalborg (Denemarken). Voor zijn onderzoek over het dirigeren van (ouderen)koren in tijden van covid-19 ontving hij een Award. Op 21 juni 2022 behaalde hij zijn Master of Music met een gemiddelde van een 8,5.